Patiënt beter in beweging

Aanvrager: Professor Cindy Veenhof & dr. Karin Valkenet, afd. revalidatie & sport

‘Ik lig in het ziekenhuis’. Deze uitspraak geeft direct aan wat het beeld en de verwachting is van de patiënt tijdens een ziekenhuisopname. Terwijl bewegen juist goed voor je is, ook als je in het ziekenhuis ligt. Je bent langer onafhankelijk van de zorg van anderen, je voelt je er beter door en de kans op complicaties is zelfs kleiner. Ondanks dat iedereen het belang ziet van bewegen, brengen patiënten in het ziekenhuis gemiddeld 90% van de dag liggend of zittend door. Daarom is vanuit de afdeling Revalidatie, Fysiotherapiewetenschap & Sport het project UMC Utrecht in Beweging gestart.

Project gerealiseerd Hersenen div 04 13 001

Meer informatie

Totale opbrengst: € 28.765,-
Gerealiseerd in

Gezond houden wat gezond is

Met het project 'Beter in beweging' in het UMC Utrecht gaan de aanvragers de uitdaging aan om de patiënt meer in beweging te krijgen. ‘Gezond houden wat gezond is’ is het motto van dit project.

Vreemd is het niet dat er weinig bewogen wordt in een ziekenhuis. De omgeving op veel afdelingen is op dit moment weinig stimulerend tot bewegen. Het bed staat middenin de kamer en stoelen staan meestal ergens in een hoekje. Vaak is er weinig te beleven in een ziekenhuis, het is veelal wachten op een onderzoek of een arts die nog langs komt. Het is belangrijk dat er meer aandacht komt voor bewegen, wij willen het UMC Utrecht omvormen tot een beweegziekenhuis.

UMC in beweging infographic WEB2

Drie concrete deelprojecten om te steunen

Er zijn drie initiatieven die u kunt steunen om de patiënt beter in beweging te helpen.

1. Beweegbox (€ 75.000)

Het aanbod aan bewegen in het ziekenhuis is erg beperkt. Veel verder dan een advies om vaker uit bed te komen en een rondje te lopen, komt het vaak niet. Met de beweegbox willen we patiënten, zorgverleners en het bezoek handvatten geven voor meer bewegen in het ziekenhuis. Denk hierbij aan een oefengids met oefeningen op ieders niveau. Een kaart van het UMC Utrecht met leuke plekken om te ontdekken. Of een stappenteller met daaraan een dagelijks beweegdoel dat met iconen zichtbaar is op de kamer van de patiënt. Zo wordt iedereen geprikkeld om de patiënt in beweging te helpen!

2. Bewegende expositie (€ 170.000,-)

De gangen van een ziekenhuis zijn functioneel en saai, na één heb je het wel gezien. Patiënten weten ook niet waar ze allemaal mogen komen in het ziekenhuis. Het idee van ‘de bewegende expositie’ bestaat uit verschillende tv-schermen op de verpleegafdelingen en daarbuiten. Op deze tv-schermen kan je bijvoorbeeld informatie krijgen over het menselijk lichaam, over leuke sportfeitjes of over Utrecht. De informatie wisselt een paar keer per dag waardoor het leuk blijft. Ook kan je van scherm naar scherm lopen. Daardoor wordt dat rondje lopen ineens leuk en ben je in beweging zonder dat je het door hebt!

3. Uit je bed spellen (€ 50.000,-)

Een derde initiatief om bewegen in het ziekenhuis leuker te maken zijn de ‘Uit je bed spellen’. Sociale onderneming Springlab heeft deze in samenwerking met het UMC Utrecht bedacht. Het zijn spelletjes die uitnodigen om in beweging te komen, rondom het bed, op de eigen kamer tot in het hele ziekenhuis. Zo wordt bewegen leuk en heb je ook wat te doen tijdens het bezoekuur!

Update

03-07-2017 - De afdeling Revalidatie, fysiotherapiewetenschappen en Sport ontwikkelde drie nieuwe oefenprogramma's voor in bed, in de stoel en staand. Hiermee is het aantal mogelijkheden om te bewegen verder uitgebreid.

Met de drie nieuwe video's met oefeningen kunnen patiënten op hun eigen niveau aan de slag, op het moment dat het hen uitkomt. Het advies is om de workout drie keer per dag te doen, ze duren zeven minuten. Er is een filmpje van een workout in bed, in de stoel en staand. Patiënten kunnen de filmpjes bekijken via het infotainment (ontspanning > beweeg mee!). Naar de 7 minuten workout

 

Algemeen Nut Beogende Instelling
UMC Utrecht

Vrienden Wilhelmina Kinderziekenhuis is onderdeel van Stichting Vrienden UMC Utrecht.

Contact

POSTADRES
Huispost D01.343
Postbus 85500, 3508 GA Utrecht

IBAN NL51 RABO 0123 6425 15
kvk 56083777

tel 088 756 1010
e-mail