Behandeling van hartfalen door directe medicijnafgifte in het hart

Aanvrager: Professor Joost Sluijter - cellular and translational cardiology

Elke dag schoppen hart- en vaatziekten honderden levens overhoop. In Nederland leven 300.000 mensen met hartfalen waarvan bijna de helft als gevolg van een hartinfarct. Het kan iedereen overkomen. Omdat hartfalen nog niet te genezen is, is het nodig onderzoek te doen naar nieuwe therapieën om zo effectieve behandelingen voor patiënten te bereiken. Steun dit onderzoek en geef mensen met hartfalen een betere toekomst.

Project gerealiseerd Beeld-website3.jpg

Meer informatie

Totale opbrengst: € 115.385,-
Gerealiseerd in 2017

Onderzoek naar het bestrijden van hartfalen

Joost Sluijter wil met zijn team een recent ontdekt regulatiemechanisme gaan gebruiken om nieuwe therapieën te ontwikkelen die het ontstaan van hartfalen zouden kunnen tegengaan of verminderen. Het mechanisme bestaat uit kleine moleculen met DNA (microRNAs), die in staat zijn om processen in een cel en uiteindelijk ook in organen zoals het hart te sturen. Van deze microRNAs is bekend dat ze o.a. de pompfunctie van het hart en ook de bloedtoevoer naar de hartspier kunnen stimuleren.

Vernieuwende behandelmethode

In de afgelopen jaren zijn er remmers ontwikkeld die zich specifiek aan deze microRNAs kunnen binden en hierdoor de functie van het hart kunnen bevorderen. Op dit moment moeten deze remmers in de bloedbaan worden geïnjecteerd en daardoor verspreiden ze zich over het lichaam. Het onderzoeksteam wil deze ontdekte remmers op een vernieuwende manier toedienen, namelijk direct in het hart waar de medicijnen hun effect moeten hebben.

Geef uw steun!

Geef vandaag nog en/of deel deze pagina om ons verder te helpen op weg naar een betere behandeling voor mensen met hartfalen. 

In de media

De resultaten van het onderzoek zijn verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature (april 2014): 
Een nieuwe behandeling van hartfalen in het lab

Publicatie op Nu.nl: Mogelijk nieuwe behandeling hartfalen ontdekt

Twitter: @JSluijter

Algemeen Nut Beogende Instelling
UMC Utrecht

Vrienden Wilhelmina Kinderziekenhuis is onderdeel van Stichting Vrienden UMC Utrecht.

Contact

POSTADRES
Huispost D01.343
Postbus 85500, 3508 GA Utrecht

IBAN NL51 RABO 0123 6425 15
kvk 56083777

tel 088 756 1010
e-mail