Hoge bloeddruk genezen met een operatie

Aanvrager: Menno Vriens, hoogleraar endocriene oncologische chirurgie & Wessel Vorselaars, arts onderzoeker

Eén op de drie volwassenen heeft een hoge bloeddruk. Omdat deze hoge bloeddruk kan leiden tot hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of hersenbloeding, is het belangrijk dat deze aandoening op tijd wordt ontdekt en behandeld. Wanneer de hoge bloeddruk wordt veroorzaakt doordat er in de bijnieren teveel van het hormoon aldosteron wordt gemaakt (primair hyperaldosteronisme genaamd) kan de patiënt een operatie ondergaan waardoor hij of zij kan worden genezen. Het goed opsporen van deze aandoening blijft echter nog steeds een uitdaging. Hierdoor wordt een deel van de patiënten met een hoge bloeddruk de kans op genezing via een operatie onthouden.

Om dit te voorkomen moet onderzoek worden gedaan naar betere screeningsmethoden. U kunt daarbij helpen.

okliggend

Status

Totale projectkosten: € 95.322,32
Nog nodig: € 93.922,32

Doneer

Gevolgen hoge bloeddruk 

Bij iemand met een hoge bloeddruk is de kracht op de vaatwanden groter dan normaal. Hierdoor kunnen op termijn de wanden van de bloedvaten beschadigd raken. Als de vaten beschadigd raken en vernauwen wordt het voor het hart moeilijker om bloed door de vaten te pompen. Het hart krijgt dan meer te verduren, en dit kan gevolgen hebben voor het goed functioneren van het hart. Daarom is het noodzakelijk om een hoge bloeddruk tijdig op te sporen en te behandelen om hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of een hersenbloeding, te voorkomen.

Levenslang medicijnen slikken

Een hoge bloeddruk wordt meestal behandeld met meerdere medicijnen die iedere dag en levenslang moeten worden geslikt. Dit heeft een grote impact op het leven van patiënten en patiënten vinden dit erg vervelend. In 5-15% van de patiënten wordt een hoge bloeddruk veroorzaakt door primair hyperaldosteronisme, een aandoening die wordt veroorzaakt door een (goedaardige) hormoonproducerende tumor in de bijnier.

Gelukkig kan bij primair hyperaldosteronisme deze tumor door middel van een operatie worden verwijderd. Door deze operatie kunnen patiënten worden genezen en hoeven zij niet meer levenslang medicijnen te slikken. Uiteraard wordt hierdoor ook het risico op bijvoorbeeld een hartinfarct of hersenbloeding vele malen kleiner.

Wat is Primair Hyperaldosteronisme (PHA)? 

Animatie: BijnierNET

Kans geven op genezing

Om een operatie mogelijk te maken is het belangrijk om vooraf goed te weten welke patiënten de aandoening hebben. Dit goed opsporen (screenen) van de aandoening blijft alleen nog steeds een uitdaging. Hierdoor wordt een deel van mensen met een hoge bloeddruk de kans op genezing via een operatie onthouden. Om dit te voorkomen moet onderzoek worden gedaan naar betere screeningsmethoden.

Professor Menno Vriens wil met zijn onderzoeksteam zowel de screening als de chirurgische behandeling van een hoge bloeddruk gaan verbeteren om zoveel mogelijk patiënten de kans te geven om te genezen. Help dit onderzoek mogelijk te maken, doneer nu!

team 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: prof. dr. Inne Borel Rinkes en prof. dr. Menno Vriens

Algemeen Nut Beogende Instelling
UMC Utrecht

Vrienden Wilhelmina Kinderziekenhuis is onderdeel van Stichting Vrienden UMC Utrecht.

Contact

POSTADRES
Huispost D01.343
Postbus 85500, 3508 GA Utrecht

IBAN NL51 RABO 0123 6425 15
kvk 56083777

tel 088 756 1010
e-mail