Beroerte: nieuwe behandeling bij ongebarsten hersenaneurysma

Aanvrager: Prof.dr. Gabriël Rinkel, Prof.dr. Ale Algra en Dr. Mervyn Vergouwen (UMC Utrecht Hersencentrum)

U kent vast iemand in uw omgeving met een verhaal over een beroerte in de hersenen. Eén vorm van een beroerte is een gebarsten hersenaneurysma met grote gevolgen op iemands leven. Dit ontstaat door een bloeding in de ruimte tussen schedel en hersenen (een subarachnoïdale bloeding) en komt vaak al op jonge leeftijd voor, met helaas een hoge kans op overlijden of blijvende invaliditeit. Drie procent van alle volwassenen heeft een hersenaneurysma. Dat komt neer op 300.000 mensen in Nederland!

Tijdige behandeling van een ongebarsten hersenaneurysma is daarom van levensbelang. Echter, een merendeel van de patiënten blijft onbehandeld, omdat de voordelen van een preventieve behandeling niet opwegen tegen het risico op behandelingscomplicaties. Met dit onderzoek naar een nieuwe behandeling willen onderzoekers van het UMC Utrecht Hersencentrum daar verandering in brengen. Helpt u mee?

foto-onderzoeksgroep.jpg
Doneer

Behandelmogelijkheden

Een hersenaneurysma kan preventief worden behandeld door middel van een neurochirurgische ingreep (‘clipping’) of via de bloedvaten van binnenuit (‘coiling’). Echter, het merendeel van de patiënten met een ongebarsten aneurysma blijft onbehandeld. De voordelen van een preventieve behandeling wegen dan namelijk niet op tegen het risico op behandelingscomplicaties. Deze groep patiënten moet doorleven met de onzekerheid dat het aneurysma toch zou kunnen barsten. Een ongewenste situatie vinden wij.

Steun onderzoek naar een nieuwe behandeling

Wij willen onderzoeken of een behandeling met bloeddrukverlagers en aspirine het risico verlaagt op groei en barsten van een hersenaneurysma. Uit eerder onderzoek is gebleken dat een hoge bloeddruk en een ontstekingsreactie in de wand van het aneurysma gerelateerd zijn aan groei en barsten van een aneurysma. Aspirine is een medicijn dat de ontstekingsreactie in de aneurysmawand kan remmen. In het geval een aneurysma toch barst, geeft aspirine geen ernstigere bloeding. Wij willen onderzoeken of intensieve bloeddrukverlaging in combinatie met aspirine voor deze patiëntengroep beter is dan standaard bloeddrukverlaging zonder aspirine. Deze studie heet PROTECT-U (Prospective Randomized Open-label Trial to Evaluate risk faCTor management in patients with Unruptured intracranial aneurysms).

Steunt u dit onderzoek?

Voor dit onderzoek - in samenwerking met een academisch ziekenhuis in Duitsland - is veel geld nodig nodig. Daarom slaan de onderzoekers, het Hersenaneurysma Patiënten Platform en Vrienden UMC Utrecht de handen ineen om aandacht te vragen voor dit onderzoek en op te roepen om te doneren. Helpt u mee? Doneer direct aan dit onderzoek!

Algemeen Nut Beogende Instelling
UMC Utrecht

Vrienden Wilhelmina Kinderziekenhuis is onderdeel van Stichting Vrienden UMC Utrecht.

Contact

POSTADRES
Huispost D01.343
Postbus 85500, 3508 GA Utrecht

IBAN NL51 RABO 0123 6425 15
kvk 56083777

tel 088 756 1010
e-mail