3D-print maakt stevige kraakbeenvervanger

Onderzoekers van onder andere het UMC Utrecht hebben met behulp van de 3D-printtechniek materiaal ontwikkeld om kraakbeenweefsel te herstellen. Ze gebruiken daarvoor hydrogels. raakbeenweefsel te herstellen. Ze gebruiken daarvoor hydrogels. Dat zijn netwerken van polymeren die veel vocht kunnen vasthouden.

3dprinter.jpg

Om een idee te geven: ook winegums, pudding en zachte contactlenzen zijn hydrogels. Zo’n hydrogel kan fungeren als drager voor cellen om gewrichtskraakbeen te herstellen (celtherapie). Met 3D-printtechnologie wisten de wetenschappers een netwerk van dunne vezels te printen waarmee ze de gel verstevigden. Het nieuwe biomateriaal blijkt vergelijkbare eigenschappen te hebben als kraakbeen in een gewricht. Het onderzoek door Jetze Visser e.a. verscheen in Nature Communications.

Op dit moment wordt celtherapie al in een aantal Nederlandse ziekenhuizen succesvol toegepast om beschadigingen van het kraakbeen te repareren, maar in een toelichting voor de pers zei onderzoeksleider Jos Malda dat er beperkingen zijn aan de vorm en grootte van het kraakbeendefect dat daarmee is te repareren. ‘Onze hydrogels zijn steviger en elastischer dan de meeste celdragers en hiermee kunnen we op termijn wellicht grotere delen van een gewricht herstellen. Bovendien is het met 3D-bioprinters mogelijk de specifieke vorm en inhoud van de beschadiging en de contouren van het gewricht te reconstrueren.’
Henk Maassen

Bron: Medisch Contact

Gepubliceerd op 2015-05-06(%d %b %Y)
Algemeen Nut Beogende Instelling
UMC Utrecht

Vrienden Wilhelmina Kinderziekenhuis is onderdeel van Stichting Vrienden UMC Utrecht.

Contact

POSTADRES
Huispost D01.343
Postbus 85500, 3508 GA Utrecht

IBAN NL51 RABO 0123 6425 15
kvk 56083777

tel 088 756 1010
e-mail