Professor Willem Mali wint Catharijneprijs 2014

UTRECHT - Prof. dr. Willem Mali, hoogleraar Radiologie in het UMC Utrecht ontvangt op woensdag 17 september de Catharijneprijs voor zijn oeuvre in het medisch vakgebied van de radiologie. De uitreiking vindt plaats tijdens de Catharijneconferentie 2014 ‘Into the future’, georganiseerd door Vrienden UMC Utrecht. “Ik voel me vereerd om zo’n prestigieuze onderscheiding in ontvangst te mogen nemen”, laat Mali weten.

Slidewinnaar.jpg

Mali heeft de toepassing van nieuwe beeldvormende technieken onderzocht, zoals die zich in de afgelopen 25 jaar ontwikkeld hebben in de geneeskunde. Dit betrof toepassingen bij de diagnostiek van  ziekten, bij de behandeling van ziekten en bij de screening op ziekten. Zijn speciale belangstelling ging uit naar beeldgestuurde minimaal invasieve therapie bij vaatziekten en in de oncologie Mali zal de Catharijneprijs en de bijhorende geldprijs van 10.000,- euro besteden aan wetenschappelijk onderzoek.

Bijdrage Centrum voor Beeldgestuurde Oncologische Interventies (CBOI)

Mali heeft een essentiële bijdrage geleverd aan de totstandkoming van het Centrum voor Beeldgestuurde Oncologische Interventies (CBOI) in het UMC Utrecht, waar innovatieve oplossingen worden ontwikkeld om ‘opereren zonder snijden’ mogelijk te maken.  Daarmee heeft Mali de radiologie baanbrekende weten te verschuiven van diagnose naar behandeling. Een goed voorbeeld van deze nieuwe behandelmogelijkheden is het gebruik van MRI gestuurde HIFU voor de behandeling van borstkanker. Met deze behandeltechniek kan de tumor met hulp van ultrageluid en een MRI-scanner worden verhit en lokaal worden weggebrand. Het UMC Utrecht ontwikkelt deze techniek met het doel die breed in te kunnen zetten voor de behandeling van borstkanker. 

Kennis delen met jonge generaties

Binnen het programma Circulatory Health van het UMC Utrecht is Mali momenteel voorzitter van de Jacob Jongbloed Talent Society. Een cardiovasculair talentprogramma, opgericht om talentvolle cardiovasculaire onderzoekers in het UMC Utrecht met elkaar te verbinden via trainingen en het kennisnetwerk.

De Catharijneprijs

De Catharijneprijs is een oeuvreprijs ingesteld in 1990 door Vrienden UMC Utrecht (voorheen Catharijne Stichting) en wordt iedere twee jaar uitgereikt. De prijs is bedoeld als erkenning en heeft betrekking op het gehele oeuvre van een gevestigde onderzoeker dat baanbrekend is geweest binnen zijn of haar medisch vakgebied. De prijs bestaat uit een kunstvoorwerp en een geldbedrag van 10.000,- euro. Dit jaar wordt de prijs uitgereikt door prof. dr. Peter Luijten, hoogleraar Functionele Beeldvorming  UMC Utrecht, en door Ben Vewaaijen, voorzitter Raad van Toezicht Stichting Vrienden UMC Utrecht. De Catharijneprijs wordt toegekend door Stichting Vrienden UMC Utrecht, in overleg met de Raad van Bestuur van het UMC Utrecht.

Foto: De Catharijneprijs

Gepubliceerd op 2014-09-16(%d %b %Y)
Algemeen Nut Beogende Instelling
UMC Utrecht

Vrienden Wilhelmina Kinderziekenhuis is onderdeel van Stichting Vrienden UMC Utrecht.

Contact

POSTADRES
Huispost D01.343
Postbus 85500, 3508 GA Utrecht

IBAN NL51 RABO 0123 6425 15
kvk 56083777

tel 088 756 1010
e-mail