Vrienden UMC Utrecht werft voor twee baanbrekende behandelingen

Onderzoek naar de behandeling van borstkanker via 'opereren zonder snijden' en onderzoek naar de behandeling van artrose met behulp van de kniedistractor. Daar draait het om in de nieuwe wervingscampagnes van Vrienden UMC Utrecht die deze week van start gaan. Vrienden UMC heeft de ambitie om deze innovatieve behandelingen dit jaar financieel mogelijk te maken. Per onderzoek is ruim 600.000 euro nodig.

flyerwebsite.jpg

Borstkankeronderzoek: 'opereren zonder snijden'

De campagne ‘Geeft u aan borstkankeronderzoek?’ draait om een innovatieve behandelmethode van borstkanker.  Dagelijks sterven negen Nederlanders aan deze kankersoort. Het is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Op dit moment zijn de meest gebruikte behandelmethodes om tumoren te verwijderen: chirurgie, radiotherapie en chemotherapie, vaak in combinatie.

Via een nieuwe, baanbrekende methode, namelijk ‘opereren zonder snijden’, kan de arts de tumor exact lokaliseren via innovatieve beeldgestuurde technologie (MRI HIFU). Door verhitting wordt de tumor vervolgens behandeld. Het gezonde weefsel rondom de tumor blijft gespaard en de patiënt kan vaak dezelfde dag weer naar huis. Met deze techniek kunnen we mogelijk in de toekomst doelgericht borstkanker behandelen zónder zware chirurgische ingreep. Om deze behandeling door te ontwikkelen en in de kliniek te onderzoeken is veel geld nodig.

Lees meer over dit onderzoek

Maurice van den Bosch, hoogleraar Radiologie, over opereren zonder snijden, de toekomstige behandeling van kanker.

Behandeling artrose met kniedistractor

In de campagne ‘Geeft u aan artrose-onderzoek?’ staat de behandeling van knie-artrose met behulp van kniedistractie centraal. 1 op de 10 mensen in Nederland krijgt artrose, met zware pijnklachten en beperkte functionaliteit tot gevolg. Dit aantal blijft stijgen, ook het aantal patiënten met knie-artrose.  Momenteel krijgen zo’n 20.000 patiënten per jaar een vervanging van het eigen kniegewricht door een prothese.

De kniedistractor kan een oplossing bieden. Met de kniedistractor kan knie-artrose worden behandeld door in het gewricht tijdelijk ruimte te maken (distractie). Hiervoor wordt een frame gebruikt die tijdens een operatie rond de knie wordt geplaatst. Het frame, dat is voorzien van een soort schokbrekers, fixeert de knie. Het wordt aan de binnen- en de buitenzijde van het been met dunne pennen vastgezet in het bot boven en onder de knie. Vervolgens wordt het kniegewricht geleidelijk maximaal vijf millimeter opgerekt, een ingreep die bekendstaat als distractie.

Distractie vermindert de pijn, verbetert het functioneren van de knie en zorgt voor herstel van eigen kraakbeen- en botweefsel. Er zijn twee soorten distractors. De starre distractie, waarbij het gewricht vastzit en de scharnierende distractie, ontwikkeld in het UMC Utrecht, laat de beweging van het gewricht gedurende behandeling toe. Scharnierende distractie heeft hoge verwachtingen, maar behoeft meer klinisch bewijs. De verwachting is dat deze innovatieve behandeling het plaatsen van een prothese  vijf tot tien jaar kan uitstellen en daarmee de behoefte aan het vervangen van een geplaatste prothese (revisie). Vrienden UMC Utrecht wil dit jaar een groot vergelijkend onderzoek tussen starre en scharnierende distractie bij knie-artrose financieel mogelijk maken.

Lees meer over dit onderzoek

Floris Lafeber, hoogleraar Experimentele reumatologie, over artrose en de voordelen van gewrichtsdistractie.

Gepubliceerd op 2014-03-06(%d %b %Y)
Algemeen Nut Beogende Instelling
UMC Utrecht

Vrienden Wilhelmina Kinderziekenhuis is onderdeel van Stichting Vrienden UMC Utrecht.

Contact

POSTADRES
Huispost D01.343
Postbus 85500, 3508 GA Utrecht

IBAN NL51 RABO 0123 6425 15
kvk 56083777

tel 088 756 1010
e-mail