‘Opereren zonder snijden’, wat is dat?

Binnenkort lanceert Vrienden UMC Utrecht de communicatiecampagne ‘Opereren zonder snijden’, in samenwerking met Philips Healthcare en het UMC Utrecht. Maar wat is dat eigenlijk?

MR+1106371MRHIFUUterine+Caucasianjpg.jpg

Voor dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van een MR-HIFU borstsysteem. MR-HIFU is een afkorting van MRI-geleide High-Intensity Focused Ultrasound. Het prototype van het apparaat werd ontworpen door onderzoekers van het UMC Utrecht in samenwerking met Philips Healthcare. Deze behandeling maakt gebruik van geluidsgolven, die bijvoorbeeld ook worden gebruikt voor het maken van een echo van een ongeboren baby.

Wat is ‘opereren zonder snijden’?

Hieronder de belangrijkste aspecten van de behandeling.

  • Geluidsgolven

Bij MR-HIFU worden echter sterkere geluidsgolven gebruikt. Door deze geluidsgolven te bundelen, kunnen we binnen de borst de tumor verhitten. Dit is vergelijkbaar met het bundelen van zonnestralen met een vergrootglas om zo een vuurtje te maken.

  • Verhitting

Door de tumor plaatselijk te verhitten worden de kwaadaardige cellen gedood en het weefsel rondom de tumor wordt niet of nauwelijks verhit. Wanneer de tumor tot minimaal 56 graden Celsius wordt verhit, treedt er zoveel schade op dat de tumor afsterft.

  • Geen snijden

Bij een behandeling met MR-HIFU wordt er niet in de huid gesneden, omdat de geluidsgolven door de huid kunnen. De patiënte krijgt slaapmiddelen tijdens de behandeling, zodat ze geen pijn voelt en niets meemaakt van de procedure.

Video 'Philips Sonalleve MR-HIFU'

[YouTube id=BXeLyWo8oeQ width=480 height=270] [/YouTube]

Wat is de MR-HIFU?

Hieronder in het kort de belangrijkste kenmerken van het systeem. 

  • Het MR-HIFU-borstsysteem bestaat uit een tafel waarin een holte is uitgespaard. Deze holte wordt gevuld met water en hier komt de borst tijdens de behandeling in te hangen.
  • Rondom de holte bevinden zich in een C-vorm de acht ultrageluid transducers (zie afbeelding). Deze transducers bestaan elk uit 32 elementen. Dit houdt in dat het ultrageluid vanuit meerdere kanten de borst in gaat.
  • Tijdens de behandeling ligt de patiënt op haar buik op de tafel, die in de MRI-scanner wordt geschoven.

Huidige situatie

Enkele dagen tot ruim een week na de behandeling met het MR-Hifu-borstsysteem wordt de patiënt geopereerd. Dat is nu nog nodig, omdat MR-HIFU nog in ontwikkeling is. Het moet eerst door middel van klinisch onderzoek worden aangetoond dat het mogelijk is om de operatie weg te laten. Voor dit onderzoek is nog veel geld nodig. Uw steun is hierbij hard nodig.

Na afloop blijft de patiënt nog een paar uur in het ziekenhuis om de medicijnen te laten uitwerken.

Toekomstbeeld

Het uiteindelijke doel van de behandeling is dat een operatie niet meer hoeft worden worden uitgevoerd.

Gepubliceerd op 2014-09-16(%d %b %Y)
Algemeen Nut Beogende Instelling
UMC Utrecht

Vrienden Wilhelmina Kinderziekenhuis is onderdeel van Stichting Vrienden UMC Utrecht.

Contact

POSTADRES
Huispost D01.343
Postbus 85500, 3508 GA Utrecht

IBAN NL51 RABO 0123 6425 15
kvk 56083777

tel 088 756 1010
e-mail