‘DNA, dé sleutel naar…’

Dat is de titel van de 14de editie van de Catharijneconferentie die vandaag plaatsvindt in het UMC Utrecht. De conferentie wordt één keer in de twee jaar georganiseerd door Stichting Vrienden UMC Utrecht met als doel om donateurs en relaties inhoudelijk te belonen voor hun ruimhartigheid die cruciaal onderzoek naar oplossingen voor de zorg van morgen mogelijk maakt.

conferentie

De bijeenkomst van vandaag staat in het teken van de (on)begrensde mogelijkheden om gebruik te maken van het DNA in de geneeskunde. Verschillende experts geven hun visie op DNA als dé sleutel naar bijvoorbeeld patiëntenzorg op maat, dé behandeling voor ALS of mogelijkheden voor leven met erfelijk hartfalen. Tijdens de Catharijneconferentie worden twee prijzen uitgereikt aan personen die zich onderscheiden hebben in het belang van de vooruitgang van zorg.

CATHARIJNEPRIJS

Prof. dr. Nine Knoers is hoogleraar klinische genetica en ontvangt de Catharijneprijs voor haar inzet voor patiëntenzorg en de wetenschappelijke impact daarvan. Daarnaast is zij de drijvende kracht geweest bij het opbouwen van de afdeling Genetica van het UMC Utrecht tot een internationaal toonaangevende afdeling.

De Catharijneprijs is een oeuvreprijs ingesteld in 1990 door Vrienden UMC Utrecht (voorheen Catharijne Stichting) en wordt iedere twee jaar uitgereikt. De prijs is bedoeld als erkenning en heeft betrekking op het gehele oeuvre van een gevestigde onderzoeker dat baanbrekend is geweest binnen zijn of haar medisch vakgebied. De prijs bestaat uit een kunstvoorwerp en een geldbedrag van € 10.000. Dit jaar wordt de prijs uitgereikt door prof. dr. Hans Bos, hoogleraar Moleculair kankeronderzoek bij het UMC Utrecht.

ELISABETH VON FREYBURGPENNING

Naast de Catharijneprijs wordt iedere twee jaar ook de Elisabeth von Freyburgpenning uitgereikt aan een jonge, veelbelovende onderzoeker die al een belangrijke positie heeft ingenomen. Deze prijs richt zich in het bijzonder op resultaten van onderzoek op het gebied van kindergeneeskunde. Dit jaar zal Dr. Sabine Fuchs, kinderarts erfelijke stofwisselingsziekten in het Wilhelmina Kinderziekenhuis deze prestigieuze prijs in ontvangst nemen.

De prijs bestaat uit een penning en een geldbedrag van € 5.000. De penning is in 2004 ontworpen door Willem Noyons en gemaakt van eerste gehalte zilver. De organische vorm van de penning verwijst naar de natuur. Zaden, vruchten, en kiemen hebben, mits de omstandigheden goed zijn, het potentieel uit te groeien tot een volwassen boom of plant. Groeien, volwassen worden, is een essentieel proces voor voortbestaan en evolutie. Dit jaar wordt de penning uitgereikt door dr. Paul Bouter, bestuurslid van de Elisabeth von Freyburg Stichting.

Gepubliceerd op 2016-09-28(%d %b %Y)
Algemeen Nut Beogende Instelling
UMC Utrecht

Vrienden Wilhelmina Kinderziekenhuis is onderdeel van Stichting Vrienden UMC Utrecht.

Contact

POSTADRES
Huispost D01.343
Postbus 85500, 3508 GA Utrecht

IBAN NL51 RABO 0123 6425 15
kvk 56083777

tel 088 756 1010
e-mail