Polypil vermindert kans op hart- en vaatziekten

Patiënten die de polypil gebruiken hebben gemiddeld 10% minder kans op hart- en vaatziekten. Dit blijkt uit onderzoek van Melvin Lafeber, onderzoeker bij het UMC Utrecht Julius Centrum. Bovendien blijkt uit dit onderzoek dat de pil met het meest effectief is als deze s-avonds wordt ingenomen. Dit is gunstig nieuws voor het Vrienden UMC-project 'Moedersterfte door zwangerschapsvergiftiging voorkomen in Ghana'.

SetWidth475-Polypil-Grobbee.jpg

De polypil

De polypil combineert diverse medicijnen in één pil en moet ervoor zorgen dat het aantal pillen dag wordt verminderd. Hiermee wordt het gebruiksgemak verbeterd, want in plaats van op verschillende momenten medicatie in te nemen, hoeft de patiënt nog maar op één moment een pil in te nemen. Door de polypil nemen mensen hun medicatie goed in en worden patiënten beter behandeld. Hierdoor is de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten minder groot. Uit het onderzoek van Lafeber blijkt bovendien dat de beste werking van de polypil wordt bereikt als deze s-avonds wordt ingenomen. 

Op dit moment is de polypil nog niet beschikbaar. Melvin Lafeber: “Het is onduidelijk wanneer de polypil precies op de markt verschijnt, maar er zijn al wel aanvragen ingediend om dit snel te realiseren. De 'singe pill against cardiovascular events’ (SPACE) samenwerking heeft al een aanvraag ingediend om in Groot-Brittannië op de markt te mogen komen. Na de registratie in het Verenigd Koninkrijk is het de bedoeling om een Europese aanvraag in te dienen. Doordat de regel- en wetgevers relatief onervaren zijn in het beoordelen van polypillen is het nog onduidelijk of er nog meer onderzoeken moeten worden verricht om deze pil op de markt te brengen. Ik hoop in ieder geval dat ik met mijn onderzoek een bijdrage kan leveren aan het op de markt verschijnen van de polypil.” (Bron: Umcutrecht.nl).

Moedersterfte voorkomen in Ghana

Prof. dr. Rick Grobbee (hoogleraar, divisie Julius Centrum Gezondheidswetenschappen) wil ook het effect op de bloeddruk van zwangere vrouwen onderzoeken. Daarom heeft hij het project 'Moedersterfte door zwangerschapsvergiftiging voorkomen in Ghana' via Vrienden UMC Utrecht aangevraagd.

Doel van dit onderzoek is een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap en zwangerschapsvergiftiging te voorkomen door een combinatiepil te geven: een ‘polypil’. Deze pil bestaat uit aspirine, calcium, foliumzuur en vitamine B12. Deze hebben allemaal afzonderlijk de eigenschap om hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap en zwangerschapsvergiftiging te voorkomen, maar zijn nog niet eerder tegelijkertijd gegeven of onderzocht. Door diverse medicijnen te combineren in één pil wordt het aantal pillen per dag verminderd. Het voorschrijven van één pil verbetert dus het gebruiksgemak. 

Het vinden van manieren om moedersterfte in Ghana te voorkomen, is belangrijk: 1 op de 66 vrouwen sterft gedurende de zwangerschap, bevalling of in de eerste 42 dagen na geboorte. Het onderzoek zal in Ghana worden uitgevoerd. 

Lees meer over het onderzoek van Melvin Lafeber (bron: Umcutrecht.nl). 

Lees ook het artikel 'Combinatiepil stimuleert medicatietrouw' (bron: Umcutrecht.nl).

Gepubliceerd op 2013-12-16(%d %b %Y)
Algemeen Nut Beogende Instelling
UMC Utrecht

Vrienden Wilhelmina Kinderziekenhuis is onderdeel van Stichting Vrienden UMC Utrecht.

Contact

POSTADRES
Huispost D01.343
Postbus 85500, 3508 GA Utrecht

IBAN NL51 RABO 0123 6425 15
kvk 56083777

tel 088 756 1010
e-mail