Finalisten Ureka Mega Challenge ronde 5 bekend

Wietske Blom/Rob Kouwenhoven, Frank Backx/Daniel Saris /Ria Matthijssen, Merel Vingerhoets/Brenda Janssen en Jan Zijlstra/Huibert Tjabbes zijn de finalisten van de vijfde Ureka Mega Challenge. Zij gaan de komende maanden aan de slag met het opstellen van een goed businessplan voor hun idee en zullen woensdag 9 december tijdens de liveshow hun idee presenteren aan de dragons en het aanwezige publiek. Vanuit Vrienden UMC Utrecht wordt een Vrienden publieksprijs beschikbaar gesteld voor een innovatief en patiëntgericht idee. 

ureka-challenge-logo.jpg

De finalisten

  • Fixaid: Wietske Ham/ Rob Kouwenhoven SEH verpleegkundige en onderzoeker/ Industrieel ontwerper Per jaar komen 700 mensen na een trauma op de spoed eisende hulp met verdenking van een nekfractuur. Ter bescherming van de nek worden zij gefixeerd met een harde nekkraag en schuimblokken. Uit onderzoek blijkt dat deze kraag enorm veel pijn veroorzaakt, knelt en drukplekken veroorzaakt. FIXAID is een nieuw product dat de nek op een nieuwe, meer comfortabele manier fixeert en deze problemen verhelpt 
  • CU (See you): Frank Backx, Ria Matthijssen en Daniel Saris, Team Mobility Clinic knieteam; hoogleraar Revalidatie en Sportgeneeskunde/stafmedewerker/ Orthopedisch chirurg) De mobility clinic wil aan patiënten een steeds betere kwaliteit leveren. Het is daarbij een uitdaging om op het juiste moment de juiste professionals rond de patiënt te verzamelen. CU is daarvoor de oplossing! Zoeken naar een supervisor, Fysio, een gipsmeester hoeft niet meer. Met CU weet iedereen of en waar hij nodig is. Je kunt zelfs met 1 druk op de knop een heel OK team oproepen! Kortom CU slim, simpel en soepel in gebruik en afgestemd op de wensen van de gebruiker! CU is de App waarvan je nu al weet dat je hem morgen in de hand wilt hebben. 
  • Reis van 5: Merel Vingerhoets en Brenda Janssen, Net afgestudeerd Hogeschool / ondernemers Kinderen met kanker hebben vaak last van ondervoeding of overvoeding, door o,a. smaakverandering, pijn en hevige eetbuien. Het piratenspel ‘De Reis van 5’ stimuleert deze kinderen om weer een gezond eetpatroon te ontwikkelen. Een kind kruipt in de huid van piraat en verovert de wereld door het uitvoeren van opdrachten gelinkt aan vijf voedingsgroepen. Na elke opdracht en het opeten van het voedsel verdient het kind goudstukken waarmee gespaard wordt voor beloningen. Omdat de eetproblemen per kind verschillend zijn, helpt een app de ouders om de geschikte opdrachten aan te kiezen. 
  • Vascoscoop: Jan Zijlstra/ Huibert Tjabbes: Gepensioneerd radioloog / Ondernemer Bij nierpatiënten wordt door de chirurg een kortsluiting tussen slagader en ader aangelegd, “shunt”, voor de hemodialyse. Deze wordt drie keer per week met twee naalden aangeprikt. Dit prikken gaat vaak moeizaam met als gevolg onnodige pijn, bloeduitstortingen, stolsels en uiteindelijk verlies van de shunt, de letterlijke “lifeline” van de patiënt. De Vascoscoop is een handzaam apparaatje dat om de arm wordt aangebracht en de shunt zichtbaar maakt. Hierdoor heeft de prikker beide handen vrij om de shunt in één keer goed aan te prikken.

Liveshow

Tijdens de liveshow krijgen de vier finalisten vijf minuten de tijd om hun idee te presenteren. De dragons en het publiek mogen vervolgens tien minuten vragen stellen. Aan het einde van de show kiezen de dragons een winnaar. 

Vrienden UMC publieksprijs

Tijdens de Ureka Mega Challenge 2015 zal vanuit Vrienden UMC Utrecht een Vrienden publieksprijs t.w.v. 25.000,- euro beschikbaar worden gesteld voor een innovatief en patiëntgericht idee. Dit bedrag is afkomstig van betrokken (bedrijfs)donateurs die geven aan Vrienden UMC Utrecht.

Kijk voor meer informatie over de Ureka Mega Challenge op: www.umcutrecht.nl/ureka

Gepubliceerd op 2015-09-08(%d %b %Y)
Algemeen Nut Beogende Instelling
UMC Utrecht

Vrienden Wilhelmina Kinderziekenhuis is onderdeel van Stichting Vrienden UMC Utrecht.

Contact

POSTADRES
Huispost D01.343
Postbus 85500, 3508 GA Utrecht

IBAN NL51 RABO 0123 6425 15
kvk 56083777

tel 088 756 1010
e-mail