Grote donaties voor behandeling borstkanker en knie-artrose

Dankzij een gift van bijna 300.000 euro van Stichting Het Dirkzwager-Assink Fonds aan Vrienden UMC Utrecht kunnen twee onderzoeksgroepen een belangrijke stap zetten om een vernieuwde behandeling beschikbaar te krijgen voor de patiënt. De gift gaat naar de projecten ‘Behandeling van borstkanker door opereren zonder snijden’ en naar ‘Behandeling van knie-artrose met gewichtsdistractie’. 

overhandiging cheque opereren zonder snijdenweb

Foto: Roel Deckers en Chrit Moonen ontvangen cheque van het bestuur van Het Dirkzwager-Assink Fonds

Borstkanker in de toekomst behandelen door te opereren zonder snijden

Dagelijks sterven 9 Nederlanders aan borstkanker. Op dit moment zijn de meest gebruikte behandelmethodes: chirurgie, radiotherapie en chemotherapie. Deze methodes worden vaak in combinatie toegepast en hebben veelal een grote lichamelijke impact op de patiënt. Met een nieuwe, baanbrekende methode voor het verwijderen van een tumor, ‘Opereren zonder snijden’, willen onderzoekers van het UMC Utrecht daar verandering in brengen.

“Met behulp van ultrageluid en een MRI-scanner kan de tumor door verhitting heel lokaal weggebrand worden. De geluidsgolven zorgen ervoor dat de huid niet opengemaakt hoeft te worden en het gezonde weefsel rondom de tumor gespaard blijft. Dit kan op termijn van grote betekenis zijn doelgericht borstkanker te behandelen zónder zware chirurgische ingreep en verminking van de borst”, aldus Chrit Moonen, hoogleraar Beeldgestuurde Moleculaire Interventies in het UMC Utrecht. Daarnaast wordt een studie opgezet om aanvullende chemotherapie te verbeteren via temperatuurgevoelige vetbolletjes (nanocarriers), die in de bloedbaan gebracht worden. Vervolgens worden de vetbolletjes op de te behandelen plek in het lichaam verhit zodat de medicijnen daar vrijkomen om hun werk effectief te doen met zo min mogelijk bijwerkingen.”

Unieke behandeling van knie-artrose via distractie

1 op 10 mensen in Nederland krijgt last van artrose. Met pijnklachten, stijfheid en beperking in bewegingsvrijheid tot gevolg. De impact op je leven is enorm. Op sociaal en sportief vlak, maar ook op het gebied van je loopbaan. Een doorbraak in de behandeling van ernstige knie-artrose lijkt een gewrichtsbesparende behandeling met de kniedistractor. Bij distractie worden de botuiteinden in het kniegewricht uit elkaar gehouden, zodat het aangetaste kraakbeen kan herstellen. Onder leiding van professor Floris Lafeber, hoogleraar Experimentele reumatologie, zal dankzij de schenking een studie gedaan worden waarbij het effect van het CE gecertificeerde en binnen het UMC Utrecht ontwikkelde kniedistractie wordt vergeleken met de starre distractie methode waarbij het kniegewricht  vastzit.

Marco Houterman, manager fondsenwerving bij stichting Vrienden UMC Utrecht zegt: “We zijn erg blij dat Het Dirkzwager-Assink Fonds heeft gekozen om een UMC Utrecht project te ondersteunen. Dit kan op termijn van grote betekenis zijn in kwaliteit van leven voor de patiënt.”

overhandiging cheque knie artroseweb

Foto: Roel Custers en Anne Karien Marijnissen ontvangen cheque van het bestuur van Het Dirkzwager-Assink Fonds

Gepubliceerd op 2016-05-31(%d %b %Y)
Algemeen Nut Beogende Instelling
UMC Utrecht

Vrienden Wilhelmina Kinderziekenhuis is onderdeel van Stichting Vrienden UMC Utrecht.

Contact

POSTADRES
Huispost D01.343
Postbus 85500, 3508 GA Utrecht

IBAN NL51 RABO 0123 6425 15
kvk 56083777

tel 088 756 1010
e-mail