Grote gift van Villa Joep aan UMC Utrecht maakt nieuw onderzoek naar neuroblastoom kinderkanker mogelijk

Stichting Vrienden UMC Utrecht heeft een grote gift van 612.560,- euro van Villa Joep ontvangen voor de financiering van onderzoek naar neuroblastoom kinderkanker. Dankzij deze gift is het nu mogelijk om in het UMC Utrecht te onderzoeken of het afweersysteem van de patiënten beter uitgerust kan worden om te vechten tegen neuroblastoom.

villajoep umc

Op de foto, v.l.n.r.: Gilles Jonker (Villa Joep), Jos Huijbregts (voorzitter Villa Joep), Annelisa Cornel (onderzoekster UMC Utrecht), Jaap Jan Boelens (onderzoeker UMC Utrecht), Margriet Schneider (Raad van Bestuur UMC Utrecht), Niek van Til  (onderzoeker UMC Utrecht), Stefan Nierkens (projectleider UMC Utrecht), Remco van Lunteren (voorzitter bestuur stichting Vrienden van UMC Utrecht)


Neuroblastoom
is een specifieke en moeilijk te behandelen vorm van kanker bij kinderen die verantwoordelijk is voor 15 procent van de sterfte door kinderkanker. Het is een kwaadaardige tumor die ontstaat uit een deel van het zenuwstelsel. De neuroblastoom tumorcellen verstoppen zich voor het afweersysteem, waardoor de tumorcellen van deze zeldzame vorm van kinderkanker niet opgeruimd kunnen worden.

“Deze bijdrage is een enorme stimulans voor het onderzoek in het UMC Utrecht.” vertelt Mathilda Cremer van stichting Vrienden UMC Utrecht. Met de bijdrage van Villa Joep kan een vier jaar durend onderzoek worden opgezet naar een hulpje voor het afweersysteem bij het kunnen vinden en bestrijden van neuroblastoom.

Er zijn verschillende manieren om het afweersysteem te helpen, zoals het extra te stimuleren of de rem, die er door de tumorcellen is opgezet, er weer af te halen. Het onderzoek van onderzoekers dr. Stefan Nierkens en dr. Jaap Jan Boelens richt zich op de juiste combinatie van die manieren om het afweersysteem optimaal uit te rusten om neuroblastoomcellen aan te vallen.

Villa Joep

Villa Joep is een non-profitorganisatie en heeft als doelstelling om neuroblastoom kinderkanker de wereld uit te helpen door de overlevingskansen voor ieder kind met deze aandoening stelselmatig te verhogen. Zij willen dit realiseren door het (co-)financieren van gericht onderzoek op dit gebied. 100% van de donaties die Villa Joep ontvangt gaan direct naar onderzoek.

Gepubliceerd op 2018-10-25(%d %b %Y)
Algemeen Nut Beogende Instelling
UMC Utrecht

Vrienden Wilhelmina Kinderziekenhuis is onderdeel van Stichting Vrienden UMC Utrecht.

Contact

POSTADRES
Huispost D01.343
Postbus 85500, 3508 GA Utrecht

IBAN NL51 RABO 0123 6425 15
kvk 56083777

tel 088 756 1010
e-mail