Hebben mannen een ander hart dan vrouwen?

Hester den Ruijter, cardiovasculair onderzoeker in het UMC Utrecht, doet onderzoek naar hartfalen bij vrouwen. Hester is maandag 7 maart een van de sprekers op een bijeenkomst van WOMEN Inc., waar diverse experts bespreken hoe de medische zorg voor vrouwen beter kan. Ook koningin Máxima geeft acte de présence.

Ruijter-den-H.-006.jpg

In de basis lijkt het vrouwenhart behoorlijk op het mannenhart, ook al is het dan iets kleiner, met dunnere vaten. Maar zoals dat wel vaker gaat in de geneeskunde: het venijn zit in de details. Want de manier waarop het hart kan gaan haperen, verschilt wel degelijk tussen de seksen. 

Mannen- en vrouwenharten

Hartfalen is bij mannen veel beter onderzocht dan bij vrouwen, stelt Den Ruijter. 'Omdat mannen er meestal eerder mee te maken krijgen, gaat er meer aandacht en onderzoeksgeld naartoe.' Bij studies naar hartmedicijnen zijn vrouwen in de minderheid en dat kan vervelende gevolgen hebben. Berucht is het voorbeeld van digoxine, een middel dat de pompkracht van het hart verbetert en een rustige hartslag stimuleert. Den Ruijter: 'Gemiddeld over alle proefpersonen werkte het middel goed. Pas later keek men naar het effect op vrouwen alleen en dat was schrikken: vrouwen kregen door het middel juist een iets hoger sterfterisico.'

Verschil omgang met hartklachten

Ook studies wijzen uit dat de manier waarop mannen en vrouwen omgaan met hartklachten anders is. 'Gechargeerd gesteld stapt een man de spreekkamer binnen en zegt 'Ik heb pijn op m'n borst. Dokter, los het op.' Een vrouw begint eerder een heel verhaal over stress op het werk, dat ze de laatste tijd wat kortademig is, en ergens daarin verstopt kan een aanwijzing zitten dat ze een hartprobleem heeft. Een arts moet dan scherp opletten om de hint niet te missen.'

De X factor in hartfalen

Anno 2015 zijn de meeste van de dodelijke slachtoffers van hartfalen vrouw. Vaak worden bij vrouwen met hartfalen de verkeerde - of zelfs helemaal geen - diagnose gesteld en de medische behandelingen zijn vaak minder effectief dan die bij mannen. En dat alles door een gebrek aan kennis over hartfalen bij vrouwen. Hoog tijd dat er meer onderzoek wordt gedaan naar hartfalen bij vrouwen. Steun het onderzoek.

Gepubliceerd op 2016-03-06(%d %b %Y)
Algemeen Nut Beogende Instelling
UMC Utrecht

Vrienden Wilhelmina Kinderziekenhuis is onderdeel van Stichting Vrienden UMC Utrecht.

Contact

POSTADRES
Huispost D01.343
Postbus 85500, 3508 GA Utrecht

IBAN NL51 RABO 0123 6425 15
kvk 56083777

tel 088 756 1010
e-mail