Hans Bos krijgt grote prijs voor kankeronderzoek

Hans Bos, hoogleraar Moleculair kankeronderzoek bij het UMC Utrecht, ontvangt op vrijdag 28 november de Josephine Nefkens Prijs voor Kankeronderzoek 2014. De prijs wordt hem toegekend voor zijn fundamentele bijdrage aan het begrip van het ontstaan van kanker. Aan de prijs is een bedrag verbonden van € 100.000 om naar eigen inzicht te besteden aan onderzoek.

hans-bos-0026.JPG

Volgens de jury van de prijs, die eens in de drie jaar wordt uitgereikt, behoort Hans Bos internationaal tot de absolute top in het kankeronderzoek. Centraal in zijn werk staat het eerste oncogen dat werd ontdekt in het begin van de jaren tachtig, het Ras-oncogen. Bos toonde aan dat Ras-mutaties voorkomen in verschillende stadia van darmkanker, vervolgens dat Ras bij tenminste 15 procent van alle tumoren is gemuteerd en dat het oncogen direct of indirect is betrokken bij het ontstaan van de helft van alle vormen van kanker. Deze bevindingen staan inmiddels in alle tekstboeken voor eerstejaars biologen, biochemici en geneeskundestudenten. 

Prestigieus

De prestigieuze prijs wordt sinds 1998 uitgereikt aan een wetenschapper uit het Nederlandse taalgebied die actief is op het gebied van kankeronderzoek. Onder auspiciën van de Erasmus Universiteit Rotterdam selecteert een jury van vijf wetenschappers de winnaar. Eerder kregen gerenommeerde onderzoekers als prof.dr. Jan Hoeijmakers, prof.dr. René Bernards, prof.dr. Hans Clevers en prof.dr. Ton Berns de prijs.

Translationeel onderzoek

Hans Bos studeerde biochemie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en promoveerde in 1980 aan de Universiteit van Amsterdam op een moleculair biologische studie aan de structuur van mitochondriaal DNA van gist.  In 1991 werd hij hoogleraar aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht. De laatste jaren is Bos meer en meer betrokken geraakt bij translationeel kankeronderzoek. Hij is een van de initiatiefnemers van het in 2013 opgerichte consortium Cancer GenomiCs.nl (CGC.nl), waarin excellente Nederlandse onderzoeksgroepen samenwerken aan het ontwikkelen van persoonsgerichte therapie bij kanker. Sinds 2014 is Bos voorzitter van het Centrum voor Moleculaire Geneeskunde van het UMC Utrecht.

Gepubliceerd op 2014-12-02(%d %b %Y)
Algemeen Nut Beogende Instelling
UMC Utrecht

Vrienden Wilhelmina Kinderziekenhuis is onderdeel van Stichting Vrienden UMC Utrecht.

Contact

POSTADRES
Huispost D01.343
Postbus 85500, 3508 GA Utrecht

IBAN NL51 RABO 0123 6425 15
kvk 56083777

tel 088 756 1010
e-mail