Reis van 5 winnaar publieksprijs Ureka Mega Challenge

Merel Vingerhoets en Brenda Janssen zijn met het gezond-eten-piratenspel 'De Reis van 5' de winnaars van de Ureka Mega Challenge Publieksprijs. De publieksprijs ter waarde van 25.000 euro is beschikbaar gesteld door Vrienden UMC Utrecht. Het publiek heeft via de website van de Vrienden gestemd en met maar liefst 56% van de stemmen is gekozen voor dit project.

Publieksprijs.JPG

De jonge bedenkers van het gezond-eten-spel maakten bij de prijsuitreiking een ware vreugdesprong. Er is veel lof voor de enorme stappen die zij maakten in hun businessplan. “We zien het spel graag op de markt komen”, aldus de jury. “Het thema voeding verdient meer aandacht.” ‘De Reis van 5’ bestaat uit een schatkist vol goudstukken en speelse opdrachten rond eten en voeding. Het spel helpt langdurig zieke kinderen van tussen de vier en tien jaar om weer een gezond eetpatroon te ontwikkelen. “Deze kinderen kampen nogal eens met misselijkheid, smaakverandering, weinig trek of juist eetbuien”, vertelt Brenda Janssen. “Ons spel maakt gezond eten weer leuk. Er is al belangstelling voor van diëtisten, pedagogische medewerkers en uit de jeugdgezondheidszorg.”

Vascocoop

Jan Zijlstra en Huibert Tjabbes zijn met hun Vascoscoop de winnaars van de Ureka Mega Challenge 2015. De jury beloont de uitvinding met een prijs van 50.000 euro. Het handzame apparaatje helpt verpleegkundigen om bij nierpatiënten die dialyseren in één keer, zonder mis te prikken, de shunt te vinden. De jury van de Ureka Mega Challenge is onder de indruk van de Vascoscoop en ziet een enorme potentie voor het apparaatje. “Behalve bij patiënten die hemodialyse ondergaan, zijn ook toepassingen denkbaar in de zorg voor traumapatiënten en in moeilijke situaties zoals in oorlogsgebieden”, aldus de jury. “Dat geeft deze uitvinding enorm veel power.” De winnaars ontvangen de prijs onder een daverend applaus en enthousiast gejuich vanuit een zaal vol ondernemende zorgverleners en eerdere Ureka-finalisten.

Ureka Mega Challenge

Het UMC Utrecht organiseert de Ureka Mega Challenge dit jaar voor de vijfde keer. Sinds het UMC Utrecht in 2012 startte met de Ureka Mega Challenge, stuurden 180 mensen een goed idee in om de gezondheidszorg te verbeteren. “Niet alleen de winnaars weten dat door te ontwikkelen, ook de andere finalisten en zelfs niet-finalisten lukt dat. Ook voor de Fixaid en de CU-app ziet de jury veel kansen”, weet presentator Jos Kuilboer, programmadirecteur bij het Cancer Center van het UMC Utrecht. “Natuurlijk zijn er onderweg teleurstellingen en tegenwind. Maar jullie gaan allemaal door!”

De Ureka Mega Challenge laat op een fantastische wijze zien wat innovaties daadwerkelijk betekenen voor de patiënt, aldus Margriet Schneider, voorzitter van de raad van bestuur. “Daar mag heel het UMC Utrecht trots op zijn. Hier komen het belang van de patiënt, dagelijkse inzichten en creativiteit samen. De raad van bestuur en de divisies ondersteunen de ideeën: met kennis en financieel. En dat is ook hoe het werkt: innoveren doen we samen.”

In de media

Voorzitter van de dragons (jury) van de Ureka Mega Challenge, Marjan Mol, is geïnterviewd door Radio M. Luister het fragment hier terug (vanaf minuut '23).

Gepubliceerd op 2015-12-10(%d %b %Y)
Algemeen Nut Beogende Instelling
UMC Utrecht

Vrienden Wilhelmina Kinderziekenhuis is onderdeel van Stichting Vrienden UMC Utrecht.

Contact

POSTADRES
Huispost D01.343
Postbus 85500, 3508 GA Utrecht

IBAN NL51 RABO 0123 6425 15
kvk 56083777

tel 088 756 1010
e-mail