Tandemtocht levert 18.000 euro op voor onderzoek naar hartfalen

Maar liefst 80 deelnemers zijn afgelopen zondag op de tandem gestapt om geld bij elkaar te fietsen voor onderzoek naar erfelijk hartfalen. De derde editie van de tandemtocht, georganiseerd door het UMC Utrecht Hart- en vaatcentrum, heeft ruim € 18.000 opgehaald voor Vrienden UMC Utrecht.

Logotandemtocht.png

Patiënten, zorgverleners, familie en vrienden verzamelden zich bij Hotel Restaurant Oud Londen in Zeist voor de start van de fietstocht. De tocht van 40 kilometer verliep van Zeist naar Utrecht en weer terug. De tandemtocht is onderdeel van de unieke beleving van 100 dagen 'Le Tour Utrecht', met als hoogtepunt de Grand Départ die start in Utrecht van 1 tot en met 5 juli 2015. De deelnemers gingen de ambitie aan om via crowdfunding geld in te zamelen voor onderzoek naar erfelijk hartfalen.

Onderzoek erfelijk hartfalen

Het doel van de tandemtocht is geld in te zamelen voor meer onderzoek voor patiënten met erfelijk hartfalen. Omdat hartfalen nog niet te genezen is, is onderzoek nodig om uit te zoeken hoe het kan dat mensen hartfalen krijgen of daaraan zelfs plotseling overlijden. De oplossing ligt besloten in het DNA en onderzoekers uit het UMC Utrecht willen graag de sleutel in handen krijgen. Met deze sleutel kunnen nieuwe behandelingen worden ontwikkeld. Behandelingen waarbij bijvoorbeeld gebruik wordt gemaakt van stamcellen.

Recent hebben onderzoekers nieuwe moleculen en eiwitten ontdekt waardoor nieuwe medicijnen ontwikkeld kunnen worden. Of denk aan nieuwe inzichten die geleid hebben tot gentherapie. Hierbij kan de kracht van het hart mogelijk verbeteren door bepaalde eiwitten extra in het hart terug te brengen. Op al deze terreinen is geld nodig voor onderzoek.

Hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten zijn deels te voorkomen door een gezonde levensstijl en tijdige behandeling. Dit is alleen niet het geval bij patiënten met erfelijke hartaandoeningen. Die patiënten hebben bij de geboorte al een verhoogd risico op het krijgen van bijvoorbeeld een hartspierziekte door een verkeerde aanleg. Bij erfelijke hartaandoeningen is er iets mis met de bouw of de werking van het hart waardoor het hart minder goed werkt. Hierdoor kunnen klachten als hartfalen optreden. Hartfalen is een ernstige aandoening waarbij de pompfunctie van het hart minder goed is. Hierdoor komt te weinig zuurstof bij de weefsels en houden patiënten vocht vast. In Nederland leven 300.000 patiënten met hartfalen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gepubliceerd op 2015-09-01(%d %b %Y)
Algemeen Nut Beogende Instelling
UMC Utrecht

Vrienden Wilhelmina Kinderziekenhuis is onderdeel van Stichting Vrienden UMC Utrecht.

Contact

POSTADRES
Huispost D01.343
Postbus 85500, 3508 GA Utrecht

IBAN NL51 RABO 0123 6425 15
kvk 56083777

tel 088 756 1010
e-mail