Themamiddag 'waanzin' bij boekhandel Broese

De Boekenweek 2015 (7 t/m 15 maart) heeft als thema ‘waanzin’, onder het motto: Te gek voor woorden. In samenwerking met het UMC Utrecht Hersencentrum organiseert de Utrechtse boekhandel Broese op zondag 15 maart een middag rondom dit thema. Drie professoren/auteurs verbonden aan het Hersencentrum vertellen naar aanleiding van hun boek over waanzin en ons brein.

boekenweek-poster-2.jpg

Programma
14.00 - 14.40 uur: Rene Kahn - De tien geboden voor het brein
14.40 – 15.20 uur: Iris Sommer - Stemmen horen
15.20 - 16.00 uur: Marian Joëls - Een zeepaardje in je hoofd

Toegang: Gratis
Locatie: Broese boekverkopers, stadhuisbrug 5, Utrecht
Reserveren via: klantenservice@broeseboekverkopers.nl

De gastsprekers

René Kahn, hoogleraar psychiatrie


We zorgen voor ons hart, onze spieren, ons lijf. Waarom zouden we niet hetzelfde voor onze hersenen doen? Ons brein is immers minstens zo belangrijk voor ons functioneren, en net zo gevoelig voor de invloed van de omgeving, als onze andere organen. Over de acties die we kunnen doen en moeten laten voor een gezond brein, schreef professor René Kahn het boek De tien geboden voor het brein.

Iris Sommer, hoogleraar psychiatrie


Ongeveer vijf procent van alle Nederlanders hoort wel eens stemmen die er in werkelijkheid niet zijn. Voor veel mensen is dat een zware handicap die zij het liefst geheim houden, want nog te vaak worden alle stemmenhoorders afgedaan als gevaarlijke gekken: de paar mensen die ooit het nieuws haalden omdat ze gewelddadig werden in opdracht van hun stemmen, blijven beeldbepalend. Hoe dit werkelijk zit, legt professor Iris Sommer uit in haar boek Stemmen horen.

Marian Joëls, hoogleraar neurowetenschappen


Hoe werken de hersenen en wat is de functie van hersenen bij ons gedrag? Wat gebeurt er als de hippocampus - het zeepaardje in je hoofd - het af laat weten? Op persoonlijke, originele én wetenschappelijke wijze schreef Marian Joëls het boek Een zeepaardje in je hoofd. Puttend uit haar eigen ervaringen vertelt ze onder meer over haar tantes alzheimer en de dyslexie van haar neef, en herinnert ze zich haar eigen geworstel met de vraag hoe je je kind weerbaar kunt maken door de wijze van opvoeden.

Gepubliceerd op 2015-03-09(%d %b %Y)
Algemeen Nut Beogende Instelling
UMC Utrecht

Vrienden Wilhelmina Kinderziekenhuis is onderdeel van Stichting Vrienden UMC Utrecht.

Contact

POSTADRES
Huispost D01.343
Postbus 85500, 3508 GA Utrecht

IBAN NL51 RABO 0123 6425 15
kvk 56083777

tel 088 756 1010
e-mail