Unieke schedeloperatie belicht in Universiteitsmuseum

Het Universiteitsmuseum Utrecht organiseert van 28 december tot en met 25 januari SchedelLAB naar aanleiding van een baanbrekende operatie in het UMC Utrecht waarbij voor het eerst ter wereld een schedel werd vervangen door een kunststof model.

schedellab.jpg

In SchedelLAB kunnen bezoekers alles ontdekken over schedels, de 23 uur durende operatie en hun eigen hersenpan. In de kerstvakantie kunnen bezoekers bovendien de wetenschap en het UMC Utrecht een stapje verder helpen door een 3D-foto van hun gezicht te laten maken.

SchedelLAB

De operatie van hersenchirurg dr. Bon Verweij en kaakchirurg dr. Marvick Muradin in het UMC Utrecht was een wereldprimeur. Bij een 22-jarige patiënte werd eind 2013 de schedel vervangen door een kunststof model. De schedel van deze patiënte had een dikte van zes centimeter gekregen. Om de hersenen voldoende ruimte te geven, werd haar schedel vervangen door een dunner kunststof model. Het was de eerste keer dat een dergelijke operatie werd uitgevoerd en met succes: de patiënte in kwestie is op dit moment klachtenvrij.

In het SchedelLAB ontdekken bezoekers wat er allemaal komt kijken bij een dergelijke operatie. Verder kunnen ze 28 december tot en met 4 januari (met uitzondering van 1 januari) tussen 11 en 16 uur een 3D-foto van hun gezicht laten maken. Het UMC Utrecht gebruikt de gegevens om te weten te komen hoe een gemiddeld gezicht eruit ziet. Dit is waardevolle informatie voor gezichtsoperaties. Bezoekers kunnen ook de eigen schedel meten en vergelijken die met andere bezoekers. 

Op de Catharijneconferentie 2014 van Vrienden UMC Utrecht sprak hersenchirurg dr. Bon Verweij over de baanbrekende operatie en de toekomst van 3D-printing.

Lees meer over SchedelLAB

Gepubliceerd op 2014-12-17(%d %b %Y)
Algemeen Nut Beogende Instelling
UMC Utrecht

Vrienden Wilhelmina Kinderziekenhuis is onderdeel van Stichting Vrienden UMC Utrecht.

Contact

POSTADRES
Huispost D01.343
Postbus 85500, 3508 GA Utrecht

IBAN NL51 RABO 0123 6425 15
kvk 56083777

tel 088 756 1010
e-mail